Quantcast
Channel: CiscoTURK.NET » CompTIA Network+ Egitimi ve Routing
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

EIGRP Genel Kavramları (1)

$
0
0

Genel Ozellikleri

EIGRP, cisco tarafindan gelistirilmis bir yonlendirme protokoludur. Hem distance-vector hem de link-state protokollerinin ozelligini gostermesinden dolayi Advanced Distance Vector (gelismis distance vector) yada Hybrid protokol olarak adlandirilmaktadir.

EIGRP’ nin ozelliklerini asagidaki gibi siralayabiliriz:

Advanced Distance Vector protokoludur.

VLSM‘i desteklemektedir. Yeri gelmisken VLSM’ i de (variable Length Subnet Masking) aciklayalim. Bir subnete birden fazla subnet verilebilmesidir. Yani IP bloklarini degisik buyukluklerde alt aglara bolmemize izin verir. VLSM ile ilgili detayli bilgi dokumanin ilerleyen bolumlerinde verilecektir.

Partial update‘ i destekler. Yani agda bir degisiklik oldugunda sadece meydana gelen degisiklik ile ilgili olarak routerlari bilgilendirir.

– Birden fazla network katmani protokollerini desteklemektedir. OR: IP, IPX

– Broadcast paketleri yerine multicast ne unicast adresler kullanir. Multicast adres olarak 224.0.0.10 ‘ u kullanır.

– IGRP yonlendirme protokolunun gelismis halidir.

– En kisa yol secimi icin DUAL algoritmasini kullanmaktadir.

– EIGRP çalışan bir router, bütün komşu routerların routing tablolarinin kopyalamaktadır. Eğer hedef network’ e erişmede sıkıntı olursa hızlıca alternatif yol tespitinde bulunabilir. Eğer uygun yol yoksa, EIGRP komşularına alternatif yol bulmaları konusunda istekde bulunur. Bu istek alternatif yol bulunana kadar yayımlanır.

VLSM Destegi

VLSM’in daha iyi anlasilabilmesi icin ornek uzerinde anlayacagim. Elimizde birbirine point-to-point bagli iki Router olsun. Routerlardan birine 192.168.0.1 255.255.255.0 (/24), digerine ise 192.168.0.2 255.255.255.0 (/24) IP’ lerini verdigimizi varsayalim.Ornekde gordugunuz gibi iki router icin C sinifi uzayindan IP adresi verdik. C sinifinda 192.168.0.1 – 192.168.0.254 araliginda IP verebiliriz. Oysa bize iki adet IP lazimken biz geri kalan 252 adet IP’ yi cope atmis oluyoruz. Bu duruma cozum olarak VLSM’i kullanmaktayiz. IP israfini onlemek icin C sinifini alt subnetlere ayirip kullanabiliriz. Subnet mask yerine /24 degil de /30 bit kullanirsak 2 adet IP’ yi kullanmis oluruz. Bu durumda yeni IP adreslerim 192.168.0.1 – 192.168.0.2 iken subnet maskim da 255.255.255.252 olacaktir.

VLSM destegi olan protokollere classless protokoller denilmektedir. EIGRP, classless özelliğine sahip yönlendirme protokolüdür. Bu, her hedef network için subnet mask dağıtımını yapar demekdir.

Partial Triggered Update

EIGRP, periyodik update gondermemektedir. Bunun yerine “partial triggered update” gönderir. Yani her hangi bir yon icin yol yada metrik degisikligi olduğunda update gonderir ve bu update içerisinde sadece degisen bilgi yer almaktadır.

EIGRP Komşu Router’ ları Nasıl Tespit Eder?

Komsu routerlarin tespit edilmesi icin, komsu routerlar arasında HELLO paketleri kullanılmaktadır. Hello paketleri belli periyotlarla gonderilmektedir. Router’ lar kendilerine direk baglı networklerdeki komsu routerları dinamik olarak ogrenmektedirler.

RTP (Reliable Transport Protocol)

EIGRP update(guncelleme) paketlerinin butun komsu routerlara dogru sirada ulasip ulasmadigindan sorumludur. Bir guncelleme paketi karşı router’ a ulastiginda RTP bir onay mesajı beklemektedir. TCP protokolu gibi dusunebilirsiniz. Onay mesaji gelirse paketin sorunsuzca hedefe ulastigini dusunebilirsiniz. Diger routerlara update paketleri 224.0.0.10 adresine multicast olarak yapilir.

DUAL Algoritması

DUAL algoritmasinda metric ya da cost olarak tanımlanan uzaklik bilgisi baz alinmaktadir. Uzaklik bilgisini kullanarak router’ ın route tablosunda hedefe ait  yedek yollar  yer alır. Router, hedefe en kısa yoldan ulasamadiginda yedek yollar uzerinden ulasmaya calisir.

Protocol-Dependent Modules (PDMS)

EIGRP IP, AppleTalk ve Novell NetWare protokollerini desteklemektedir. PDM bu farklı protokollerden sorumlu  moduldurr.

EIGRP Tabloları

EIGRP protokolu 3 farklı tablo kullanmaktadir. Tablolar asagidaki gibidir:

1-Neighbor Table

2-Topology Table

3-IP Routing Table

1- Neighbor Table

Neighbor tablosunda, kendilerine direk bagli routerlarin bilgisi yer almaktadir. Her PDM icin bir tane neighbor tablosu bulunur. Bir komsu router hello paketi gönderdiği zaman hold time denilen bir süre ilan eder. Bu süre içinde eger hello paketi gelmezse, hold time zaman asimina ugrar. Bu durumda komsu routeri down ilan eder.

2- Topology Tablosu
Router dinamik olarak yeni bir komsu kesfettiginde , kendisinin bildigi yonler ile ilgili bir update paketi gonderir ve yeni routerdan benzer bilgiyi kabul eder. Bu bilgiler ile topoloji tablosu doldurulur.Topoloji tablosu, direk baglı  route’ da veya interface’ de degisiklik oldugunda veya komsu router yon bilgisi ile bir degisiklik oldugunun bilgisini verirse guncellenir.

Topoloji tablosunda yer alan hedef adres için bilgiler “Aktif” ve “Pasif” olmak üzere iki farklı durumda olabilir. Hedefin “pasif” durumda olması, router’ ın yön bulmak için bir hesaplama yapmadğını gösterirken, “aktif” durumda olması  routerın hedefe giden yeni yol bulmak için hesaplama yaptığını gösterir. Eğer feasible successorlar erişilebilir durumda ise hedef hiçbir zaman aktif state ‘ e geçmeyecektir. Yeniden hesaplama hedef’in feasible successor’ ı olmaması durumunda gerçekleşir. Hesaplama işlemi komşu routerların her birine query paketi gönderilerek yapılır., Eğer komşu routerlardan biri hedef adres için bir yön bilgisine sahipse, reply paketi ile query paketini cevaplar. Eğer komşu router hedef adrese için bir yön bilgisine sahip değilse, o da kendi komşularına query paketi gönderir. Router aktif durumda iken kesinlikle hedef’e ait routing tablosu bilgisini değiştirmeyecektir. Router’ a reply paketi geldikten sonra , topoloji tablosundaki  hedefe ait durum pasif hale gelir ve router successor seçimini yapabilir.

EIGRP IP Routing Tablosu

EIGRP topoloji tablosundan elde edilen sonuçlarla en kısa yollar routing tablosuna girer.

EIGRP Tablolarına Örnek

Asagidaki ornekte Router C’ ye ait EIGRP tablolari yer almaktadir. Router C, 10.1.1.0/24 networkune ulasmak istediginde iki yol alternatifi bulunmaktadir (Router A ve Router B).

Ilk tablo olan komsuluk (neighbor) tablosuna baktigimizda, Router C’ nin komsu routerlarinin bilgisinin yer aldigini goreceksiniz. Router A’ ya eth0 arayuzunden, Router B’ ye ise eth1 arayuzunden ulasmaktadir.

Ikinci tablomuz ise topology tablosudur. Topolgy tablosunda Feasible Distance ve Advertised Distance degerleri yer almaktadir.

Son tablomuz ise yonlendirme (routing) tablosudur. Routing tablosunda hedefe giden yani 10.1.1.0/24 networkune giden en kisa yol yer alacaktir. Burada en kisa yol olarak ne dusuk feasible distance degerine sahip olan rota bulunacaktir. Yonlendirme tablosundan da rahatlikla gorebildigimiz gibi Router C, hedef network olan 10.1.1.0/24 networkune Router A uzerinden ulasmaktadir.

DUAL  Terminolojisi
DUAL algoritması ile her bir hedef için en az maliyetli bir yol seçilir. Bu algoritma metric yada cost olarak bilinen uzaklık (distance) bilgisini kullanır. Bu arada iki yeni kavram karşımıza çıkar: Advertised Distance (AD) ve Feasible Distance (FD)

AD= Hedef router ile next-hop router arasındaki cost değeridir.

FD= Kaynak router ile hedef router arasındaki cost değeridir= AD + Kaynak Router ile next-hop Router arasındaki cost.

En az maliyet = Maliyeti en az olan FD değeridir.

En kısa yol seçiminde bu göz önüne alınır.

Successor ve  Feasible Successor

Successor, en düşük FD değeridir. Successorlar  paketlerin gönderilmesi için kullanılmaktadır. Eğer aynı değere sahip FD’ ler varsa, birden fazla successor kullanılabilinir. Varsayılan olarak 4 tanes successor routing tablosuna eklenmektedir. Ama max değer 6 dir.

DUAL algoritması sayesinde hedefe ait yedek yollarda tutulur. Burdaki amaç hedefe giden yolda bir sorun olduğunda vakit kaybetmeden diğer alternatif yollardan paketleri hedefe teslim etmektir. Yedek hatlar ise “feasible successor “ olarak adlandırılır.  Feasible successor seçerken  dikkat edilmesi gereken bir husus vardır: Feasible successor ‘ un AD’ si, successor’ un FD’ sinden küçük olmalıdır.

Eğer bir successor işlev dışı kaldı ise yada bir komşu router’ ın metric bilgisinde değişklik oldu ise , DUAL feasible successor ları kontrol eder. Eğer bir tane bulursa, en kısa yol için yeni bir hesaplamaya ihtiyaç duymadan DUAL bunu yeni yol olarak kullanır. Eğer uygun bir yedek yol (feasible successor) yok ise yeni successor belirlemen için algoritma yeniden çalıştırılır.

EIGRP Paketleri
5 adet EIGRP paketi vardır:

1-Hello

2-Update

3-Query

4-Reply

5-ACK

1- Hello Paketi

Bu paket komşu routerlar ile komşuluk kurulması için kullanılmaktadır. Multicast olarak 224.0.0.10 adresine gönderilir ve hello paketine cevap olarak ACK paketi gerekmemektedir. T1 ve üzeri bant genisliklerinde 5 saniye de bir gönderilen bu paketler T1 den daha düsük bant genisliklerinde 60 saniyede bir gönderilir.

2-Update Paketi

Yönlendirme bilgilerinde değişiklik olduğunda gönderilir. Belirgin bir router’ a unicast olarak gönderilebileceği gibi, bir grup router’ a multicast olarak da gönderilebilir. Sistemdeki bir router yeni bir network bulduğunda ya da kaybettiginde, metrik hesabinda bir değisiklik olduğunda ve successor değistiğinde gönderilir.

3-Query Paketi

Router yeni bir bilgiye ihtiyaç duyulduğunda bu paket gönderilir. Örneğin successor’ i down olan ve Feasible succesor’ i bulunmayan bir router Query paketleri gönderir. Multicast yada unicast olabilir.

4-Reply Paketi

Query paketlerine cevap olarak gönderilmektedir.Unicast olarak gönderilir.

5-ACK Paketi

Bir paketin doğru olarak gönderildiğini doğrulamak için gönderilir.Update, query ve reply paketlerine ACK paketi gönderilir.Unicast bir pakettir.

Initial Route Discovery
1- Ağa yeni bir router katıldğında (Router A), EIGRP konfigürasyonu yapılmış bütün interfacelerinden Hello paketini gönderir.

2- Hello paketini alan diğer cihazlar, bu paketi gönderen diğer cihazlara hello paketi gönderecektir. Böylece komşuluk kurulmuş olur. Cihazlar bunlar böyle neighbor tablolarına birbirlerinin bilgilerini yazacaktır. Bununla beraber RouterB , RouterA’ ya bağlı olduğu interfaceler dışındaki tüm interfacelerden aldığı rota bilgilerini RouterA’ ya update paketi içerisinde gönderecektir.

3-  Her iki router da Hello paketlerini karşılıklı olarak gönderdikten sonra, Router A, Update paketinin kendisine ulaştığını belirten  ACK paketini Router B’ ye gönderir.

4- Router A, kendisine ulaşan Update paketlerindeki bilgiler doğrultusunda kendi topology tablosunu asimile eder.

5- Router A, Update paketini Router B’ ye gönderir.

6- Router B, Update paketini  sorunsuzca aldığını belirten ACK paketini Router A’ ya gönderir.

Router A ve B, başarılı bir şekilde Update paketlerini birbirlerine gönderdikten sonra, topoloji  tablolarındaki successor ile birlikte kendilerinin routing tablolarını update ederler.

EIGRP Metriği
IGRP’ nin metrik bileşenlerinin aynısı EIGRP için de geçerlidir:
•Bandwidth

•Delay

•Reliability

•Loading

•MTU

EIGRP, metriği IGRP metriğinin 256 ile çarpılmış halidir. Varsayılan olarak ise Bandwidth ve Delay’ i kullanmaktadır.

•Bandwidth: Kaynak ve hedef arasındaki en küçük bandgenişliği

•Delay: Hedefe giden yol boyunca interface’ deki gecikmenin kümülatif hali

•Diğer 3 metrik bileşenleri de kullanılabilirken tercih edilmemektedir.

•NOT: Bandwidth ve delay değerlerini “show interface” komutunun çıktısından görebiliriz.

Hazirlayan: Zeynep YILDIRIM


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3